Kongregate är en spelsajt som skiljer sig från andra spelsajter på flera olika sätt. Ett av dem är att här finns 110 000 spel att spela på. Dessa spel är avsedda för PC och spelkonsoler. En avdelning som byggs upp är den för mobila spel. När sajten öppnades upp 2006 innehöll den bara spel skrivna i Flash och som många känner till är mobiltelefoner dåliga på att hantera Flash. Numera finns det spel skrivna i HTML5, förutom Flash och Unity, vilka stöds av mobiltelefoner. En annan stor skillnad mot andra spelsajter är att det är en plattform även för icke kommersiella spelutvecklare som vill testa sina spel på marknaden.

Kongregate blir uppköpt

Hos Kongregate kan man alltså publicera sina spel och numera finns många spel som tidigare bara funnits på sajten att hämta även hos Google Play och App Store. Från det att två syskon startade upp sajten 2006 har det gått spikrakt tack vare den otroliga utvecklingen som har skett gällande spel för konsoler, PC, mobiltelefoner och surfplattor. 2010 blev Kongregate ekonomiskt intressant då spelföretaget GameStop köpte upp det. Det kom att innebära att spelutvecklare kunde få hjälp med sin utveckling genom att deras spel marknadsfördes till kunder som köpte andra spel hos GameStop. Det kom att betyda mycket för utvecklarna.

Kongregate blir svenskt

Till hjälp åt spelutvecklare tog Kongregate fram ett utvecklingsverktyg för dessa. Verktyget skulle underlätta migrationen mellan deras webbplats och olika operativsystem som Windows, MacOs och Linux samt mobiltelefoner. Under 2016 utsågs två av deras spel som de bästa av Apple Editors och Google Editors. I juni 2017 blev Kongregate svenskägt genom att Modern Times Group (MTG) köpte företaget för 55 miljoner dollar, och affären är nu klar. Strax innan hade de även köpt tyska spelutvecklarna InnoGames. Vid köpet sades det att fokus nu delvis skulle flyttas från att enbart vara värd för spel från tredje part till att även satsa mer på att utveckla egna spel.